A színek befolyásolnak a vásárlásban

Az ember a legtöbb döntését az érzelem központjából hozza meg, azaz döntéseink több mint 3/4-ét érzelmeink, érzéseink irányítják. De honnan jönnek ezek az érzések?

Blog kép

Az agyunkba jutó információhalmaz legjelentősebb része a látáson keresztül érkezik. Tehát bátran feltételezhetjük, hogy a marketing legfontosabb pontja a csomagolás, amellyel kívánatossá tesszük az ügyfél számára az adott terméket. A csomagolás elemi alkotója pedig a színösszetétel. 
A kutatások szerint rendkívüli módon befolyásolja a hangulatunkat és érzelmi világunkat. Erre már számos világmárka is rájött, és tudatosan használja ki ezt a fajta kiskaput, melynek révén már pusztán a színösszetétellel képes befolyásolni a vásárlói döntést és közvetíteni a márka életérzését.


Vizsgáljuk meg közelebbről a színeket!

A 3 alapszín a piros, a kék és a sárga. Ezeknek a színeknek a felhasználásával keverhető ki a 3 másodlagos szín: a narancssárga, a zöld és a lila. A fekete tulajdonképpen a fény, illetve a szín hiánya, a fehér pedig az összes színt tartalmazza, prizmával való törésével kinyerhetjük belőle a különböző színeket.

A leginkább befolyásoló színeket az alábbiakban személyiség/érzelem szempontjából vizsgáljuk meg, továbbá annak tükrében, hogy hogyan hatnak szervezetünkre.

PIROS
A piros/vörös a legerőteljesebb szín mind közül. Izgató és szenvedélyes. Felgyorsítja a légzést, számos esetben még a vérnyomásra is komoly hatással van. 
A vörös biztosan cselekvésre buzdít mindenkit, miközben maga a szín melegséggel tölti el az embert. 
Viszont a piroshoz kapcsolódik a „tilos” asszociáció is (közlekedési táblák, tiltó feliratok), ezért mérlegelni kell, hol és hogyan használjuk! Egy megrendelés ösztönzésére nem éppen a legalkalmasabb, mert a vásárló megtorpanhat, visszaléphet az utolsó pillanatban, ezért például a webes felületeken a "megrendelem" gombok színéül sose válasszunk piros színt!

SÁRGA
A sárga szín leginkább a Nappal hozható összefüggésbe, annak melegével, simogató derűjével és szükségességével. Vidám, örömteli érzetet kelt az emberben, játékossá tesz, serkenti az agyműködést, és képes energiával feltölteni bárkit. A gyerekek és az utazni vágyó felnőttek rendkívül pozitívan reagálnak a sárga színnel jelölt reklámanyagokra. Első ránézésre képes megszólítani az embert.

KÉK
A kék színt gyakran azonosítják a vízzel, az állandósággal és folyamatossággal. A kék multinacionális cégek legkedveltebb színe, a kék színt használva biztonságot reprezentál az emberek számára. 
Ez a szín megnyugtat, lelassítja az anyagcserét, elősegíti a megfontolt döntést. A szín, amelyik az eget és az óceánt szimbolizálja, többek között a bizalmat, a lojalitást, a megbízhatóságot, az őszinteséget, az elégedettséget, az igazságosságot és az intellektust közvetíti.

NARANCS
A narancssárga egyesíti a vörös energiáját a boldogságos sárgával. Az öröm, a napsütés, a trópusok színe. Boldogságot, kreativitást, sikert közvetít. Az emberi szemnek a narancs nagyon meleg szín, és ez hatással van az érzelmekre. Ez a szín jellemzően megköveteli a néző figyelmét, miközben tele van energiával, és kényelmes érzést kelt. 
De ezzel is vigyázni kell, nem mindegy, milyen árnyalatot használunk! Míg a melegebb narancs kedvezően hat ránk, a harsogó, élénk és hideg narancs árnyalatok önmagukban(!) a „veszély” érzetet hívhatják elő bennünk. Gondoljunk csak a mentőmellényekre, a mérgező feliratokra, vagy a narancs bójákra, amelyek a mély vizet jelzik! Ezért a narancs színek esetében körültekintően kell kiválasztani a megfelelő árnyalatot és a további színeket, színkontrasztokat.

ZÖLD
A zöldet mindenki a természettel, az egészséggel azonosítja. Kényelmes szín, mely a bioritmusra a legmegnyugtatóbb hatással van. Sokak szerint segít a látás javításában. A pénzügyi szektor kedvelt színe, hiszen bizalmat és nyugalmat áraszt magából, és azt az érzetet kelti, hogy a legjobb helyen van az ügyfél. Az utóbbi években a zöld villágosabb árnyalatai, mint amilyen a lime, rendkívül divatosakká váltak, hiszen ezek a színek a frissességet, a trendiség érzetét és a kiegyensúlyozottságot egyaránt sugározzák, mindemellett figyelemfelkeltő, élénk árnyalatok, amelyeket hamar észrevesz az emberi szem.

LILA
Spirituális szín, mely már egy következő szintre emel. A fejlődés színe, a luxusé, a minőségé. Nem véletlenül hívják a lilát a királyok igazi színének, és ez a prémium termékek esetében is gyakran megjelenik. Az ember elemi vágya a minőségre és luxusra való törekvés, amit ez a szín megerősíthet egy-egy márka esetében.

Az Ön cégéhez melyik szín illik leginkább? Az erőteljes vörös vagy egy visszafogott zöld?

vissza >>
Kiszámolom
Kiszámolom
Szavazok