Miért feszengünk a liftben?

Észrevette, hogy még szoros barátság, jó ismeretség, jó szomszédság esetén is kínosan feszengünk a liftben? Amikor idegenekkel utazunk együtt a felvonókban, ez a frusztráltság, feszültség még fokozottabban érzékelhető.

KÍNOS CSÖND

Észrevette, hogy még szoros barátság, jó ismeretség, jó szomszédság esetén is kínosan feszengünk a liftben? Amikor idegenekkel utazunk együtt a felvonókban, ez a frusztráltság, feszültség még fokozottabban érzékelhető. Liftezés során kerüljük a szemkontaktust, és a térből kifelé, a legtöbb esetben a fal felé nézünk. Már-már kívülről tudjuk a liftekben kötelezően kihelyezett útmutatókat és figyelmeztetéseket, s azt is, mi a teendő vész esetén. 
Ugyanis a kis tér okozta zsúfoltság a személyes tér extrém lecsökkenésével jár. Az emberek általában karnyújtásnyi távolságnál közelebb nem kerülnek egymáshoz, a liftekben azonban a távolság annyira lecsökkenhet, hogy el is tűnik. Ez magyarázza, hogy az emberek kerülik a többiek tekintetét, és kínosan érzik magukat még abban az esetben is, ha utazótársukkal jó kapcsolatban vannak. 


MANKÓ A KELLEMETLEN PILLANATOKBAN

Ez a jól ismert pszichés reakció támasztja alá többek között a liftreklámok sikerességét. A liftek falán kihelyezett plakátok a személyes zóna lecsökkenése miatt felettébb hatékonyan vonzzák magukra a felvonóban utazók tekintetét, s a menekülési útként szolgáló plakátok a liftek használóiból még egyfajta pozitív érzelmet is kiváltanak, amiért e kellemetlen helyzetekben mankót nyújtanak nekik. 

vissza >>
Kiszámolom
Kiszámolom
Szavazok