Önnek is jó megoldás lehet a Liftreklám?

A Liftreklám egy hirdetéseket tartalmazó plakát, amelyeket...

Mi a Liftreklám?

A Liftreklám egy hirdetéseket tartalmazó plakát, amelyeket társasházak liftjeiben helyezünk ki. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy celluxal felragasztunk egy papírdarabot a lift falára. Ehelyett igényes, szép kereteteket helyezünk el, amelyekben minden hónapban egyszer cserélni fogjuk a plakátokat az aktuális hirdetésekkel.

Miért hatékony?

A liftekben általában nem csinálunk semmit. Nem vesszük elő a mobiltelefonunkat, mert annyira rövid időt töltünk ott, amikor nem érdemes az internetre csatlakozni. A szemünk pedig folyamatosan az ingereket keresi, megpróbáljuk lefoglalni magunkat. Ha találkozunk egy felhívással, plakáttal, akkor azt alaposan szemügyre vesszük (gondoljon bele, hányszor olvasta el már a liftek biztonsági előírásairól szóló felhívást a gombok mellett).

Különösen igaz ez akkor, ha valaki, akit nem ismerünk, szintén utazik velünk a liftben. Ilyenkor feszengünk, és az udvarias köszönésen túl csak kényelmetlenül érezzük magunkat. Felszabadító érzés lehet, ha a szemkontaktus kínos kerülése helyett találunk egy olyan felületet, aminek a tanulmányozásával mentesülünk a kommunikációs kényszer alól.

A színes, érdekes tartalommal megtöltött plakátok vonzzák a tekinteteket. Ezt bizonyítja az is, hogy egy kutatás alapján a kihelyezett plakátokat a liftekben utazók 79%-a megnézi és  70%-a a megkérdezettnek nyilatkozott úgy, hogy szívesebben nézné a plakátot a liftekben, mint az üres falat.

Mivel a Liftreklámok sok esetben a tudatalattira hatva érik el a céljukat a tapasztalatok szerint érdemes legalább 2 hónapon keresztül folyamatosan jelen lenni a liftekben.

Kinek jó?

A nagyobb cégeken, multinacionális vállalatokon olyan vállalkozások számára ideális megoldás, akik lokálisan képzelik el a marketingjüket, mert a fizikai boltjuk ott van a társasházak közelében, vagy olyan szolgáltatásokat nyújtanak, ami ott helyben elérhető. Mondunk gyakorlati példákat is:

1.       Táborok, szabadtéri programok

A nyári időszakban (főleg ebben a helyzetben, amikor a táborszervezők nem tudnak közvetlenül kommunikálni a szülőkkel az iskolákon keresztül) kiváló megoldás lehet a liftekben elhelyezett felhívás. A táborok mellett koncertek, fesztiválok, egyéb események is hatékonyan hirdethetők.

 

2.       Házhoz szállítás szolgáltatások

Legyen szó akár ételrendelésről, egy bolt újonnan bevezetett házhozszállítási szolgáltatásáról, vagy egy webshop szolgáltatásairól, a Liftreklámmal éppen ott érjük el a vásárlóinkat, ahol szeretnék a szolgáltatást igénybe venni.

 

3.       Szezonális termékek kommunikációja

Síszaküzlet, kerékpárszaküzlet, kertészet, a sarki fagyizó, vagy informatikai eszközöket árusító bolt? Mindben közös az, hogy alapvetően meghatározott szezonalitással működnek, bizonyos időszakokban kell kihozniuk a vállalkozásukból a legtöbbet.

Az informatikai eszközöket árusító bolt például az iskolai évkezdés előtt hívhatja fel magára a figyelmet a liftreklámok segítségével, a hatékonyságot pedig növelheti azzal, ha a megjelenést egy speciális ajánlattal egészíti ki.

 

4.       Új vállalkozások népszerűsítése

Ha új vállalkozást indítunk, például új üzletet nyitunk valahol a közelben, szépségszalont üzemeltetünk, vagy olyan szolgáltatást kínálunk, ami a vásárlók otthonában igénybe vehető (takarítási szolgáltatás, háztartásigép szerelés) nem kerülhetjük el a vállalkozásunk népszerűsítését. Nem bízhatunk abban, hogy a hírünk majd elterjed, és a vásárlók önmagukról keresik fel a boltunkat, vagy hívnak fel minket, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásainkat. A liftekben elhelyezett reklámok célzottan szólnak azokhoz, akik az adott házakban laknak, hatékonyan hívva fel a figyelmet az új vállalkozásunkra. A Liftreklám nem csak a termékek értékesítésében, hanem a brand/márka megismertetésében is jelentős szerepet játszhat.

A kizárólagos figyelem

A Liftreklám egyik hatalmas előnye, hogy majdnem egy percig kizárólagos figyelmet kapnak a potenciális vásárlóktól a hirdetők. A figyelem odaadása teljesen önkéntes, és a kutatás alapján ezt a hirdetési formát tartják a legkevésbé zavarónak, tolakodónak.

Ha összehasonlítjuk a többi eszközzel, akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy ez a kizárólagos figyelem mekkora érték. Ha az óriásplakátot az utcán vezetés, vagy gyaloglás közben látjuk, esetleg valamelyik tömegközlekedési eszközről látjuk, de minden esetben csak néhány pillanatig. A TV reklámok közben másik csatornára kapcsolunk, vagy akkor szaladunk ki a szobából elintézni gyorsan valamit. Az internetes reklámok egy jelentős részét is gyorsan, néhány másodperc alatt átgörgetjük.

A liftekben viszont nagyjából 15-30 másodpercet biztosan utazunk, anélkül, hogy bármi elterelné a figyelmünket.

A fent említett hirdetésekhez amellett, hogy nem szentelünk nekik elég figyelmet, általában negatív érzelmet társítunk. Ez leginkább abból fakad, hogy a hirdetések jelentős része megzavar minket valamilyen tevékenységünk közben. A TV reklám félbeszakítja a kedvenc filmünket, az interneten felugró ablakok pedig megzavarnak minket egy-egy érdekes tartalom elolvasásában. A Liftreklám viszont nem tolakodó, a figyelmet úgy éri el, hogy nem zavar meg minket semmilyen tevékenység közben.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a liftreklám kiváló alternatíva a hagyományos hirdetések (óriásplakát, szórólap, újsághirdetések) mellett. Nem csak nagyvállalatoknak, hanem kis és középvállalkozások számára is elérhető, hatékony megoldás, hiszen a liftreklámok segítségével hasznosan telik el a liftben töltött idő.

vissza >>
Kiszámolom
Kiszámolom
Szavazok